Cranio & Zo

Praktijk voor craniosacraal- & traumatherapie, Bachbloesemtherapie, coaching, mindfulness, helend tekenen en massage

Traumatherapie

Somatic Experiencing is een vorm van traumatherapie, ontwikkeld door de Amerikaanse arts Peter A. Levine.
Getraumatiseerde wilde dieren bestaan niet in het dierenrijk. Geïnspireerd door deze bevinding is hij zich gaan verdiepen in het ontstaan van trauma. In het wild levende dieren komen ongetraumatiseerd uit zeer stressvolle situaties. Hij ontdekte dat dit komt doordat zij in staat zijn om stressreacties, ontstaan tijdens een traumatisch moment, volledig af te maken nadat de stressvolle situatie voorbij is.

Bij Somatic Experiencing gaan we er dus, net als craniosacraaltherapie, vanuit dat we in ons leven allerlei emotionele situaties meemaken, waarbij ons lichaam in stress gaat en veel energie vrijmaakt om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Soms kunnen we die energie om wat voor reden dan ook niet ontladen. Omdat deze emoties/energie wel ontladen moeten worden, slaat ons lichaam dit op in ons bindweefsel, zodat we op een later (veilig) moment alsnog de energie kunnen ontladen.
De behandelmethode richt zich op de fysieke aspecten van het trauma in plaats van op het trauma (het verhaal) zelf. Door te focussen op de veilige zone in plaats van op het trauma, kunnen de fysieke aspecten alsnog (ook na vele jaren na het ontstaan van het trauma) worden ontladen, waarmee het trauma verdwijnt.

Een traumatisch moment ontstaat als er iets te snel, te veel, te plotseling gebeurt, waarbij de natuurlijke impuls van ‘vechten of vluchten’ op dat moment niet kan worden gevolgd. Het lichaam raakt in stress. Wilde dieren weten van nature dat en hoe ze hun emotionele energie na het traumatisch moment alsnog moeten ontladen en wordt het ontstaan van een trauma voorkomen. Bij de mens staat de neocortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij het redeneren, het abstract denken en de taal, de natuur in de weg. De vrijgekomen emotionele energie wordt niet ontladen, waardoor het wordt opgeslagen in het lichaam.

Doordat de energie is opgeslagen in het lichaam, zal het lichaam elke keer reageren met hernieuwde stress, zodra het herinnerd wordt aan het trauma. Dit kunnen zelfs heel kleine, onbewuste, dingen zijn, zoals een geur, een kleur, de klank van een stem etc. Dit kan zelfs voor her-traumatisering zorgen.

Somatic Experiencing is gericht op de lichamelijke reacties, op het naar beneden brengen van de stressreactie, waardoor er vanuit een veilige positie gewerkt kan worden. Focus op het trauma, wordt hierbij zoveel mogelijk voorkomen. Je leert zelf hoe je de stress kunt reguleren en in de veilige zone kunt blijven door de reacties van het lichaam te begrijpen.

Je ontdekt wat jou kan helpen om in je veilige zone te blijven. Door hier zoveel mogelijk te blijven kan het lichaam de opgeslagen emotionele energie stukje bij beetje ontladen, waardoor het trauma ‘smelt’, de reikwijdte van de veilige zone toeneemt en het trauma uiteindelijk blijvend verdwijnt.

 'Trauma is een stoornis, geen ziekte en stoornissen kunnen opgelost worden'             Peter A. Levine

 

 

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn