Cranio & Zo

Praktijk voor craniosacraal- & traumatherapie, Bachbloesemtherapie, coaching, mindfulness, helend tekenen en massage

Mindfulness

Mindfulness wordt volgens wikipedia gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’.
Edel Maex schrijft in zijn boek ‘Mindfulness in de maalstroom van je leven’:  “Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen, die ver in de toekomst liggen, leer je met milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat er nu is.”

Mindfulness is voor mij niets anders dan te (leren) herkennen dat je met je aandacht weg bent bij jezelf. Om vervolgens de keuze te maken terug te komen met je aandacht bij jezelf. Terugkomen bij jezelf met compassie voor jezelf, dus zonder jezelf te veroordelen omdat je weer weg was met je aandacht. Maar ook zonder te labelen of te veranderen wat je tegenkomt als je met je aandacht bij jezelf bent.

Mindfulness begint liggend op een matje of zittend in een gemakkelijke stoel in een rustige ruimte. Maar het doel is om uiteindelijk op ieder moment in je leven te herkennen, dat je aandacht buiten jezelf ligt en de keuze te maken om terug te komen bij jezelf.

Vergelijk de eerste oefeningen van mindfulness met je eerste autorijlessen. Mijn eerste autorijles begon op een groot (parkeer) terrein, waar een blind paard geen schade aan kon richten.
Hoe vaker je in de auto rijdt, hoe beter je leert autorijden. Dan volgt het rijexamen en als je dan dat roze stukje plastic in bezit hebt, dan begint het autorijden pas echt.

Zo gaat dat ook met mindfulness. Eerst leer je in een oefensituatie (op je matje of je gemakkelijke stoel) te herkennen dat je met je aandacht buiten jezelf bent én de keuze te maken om terug te komen bij jezelf. Herkennen en terugkomen worden steeds gemakkelijker naarmate je de oefeningen vaker doet. En uiteindelijk komt het moment, dat je mindfulness in het dagelijks leven toepast. Bij jezelf te blijven in de ‘maalstroom van je leven’.

Door beter bij jezelf te zijn, kun je ook beter ervaren welke onontladen energie er in het lichaam aanwezig is. Mindfulness is daarmee een belangrijke ondersteuning van craniosacraal- en traumatherapie.

Bodyscan en themameditaties van Edel Maex

If you feel you don’t have time to meditate, it’s time to meditate.

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn