Cranio & Zo

Praktijk voor craniosacraal- & traumatherapie, Bachbloesemtherapie, coaching, mindfulness, helend tekenen en massage

Cranio & Zo nieuwsbrief

Het verwerken van trauma's is hard werken. Daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken. Daarom ben ik altijd op zoek naar methodes die ons helingsproces kunnen ondersteunen. In de blog van september neem ik jullie mee in twee van zulke methodes. 


2024-09-17

Alle ‘kleine’ beetjes helpen

De vakanties zijn weer voorbij en er moet weer gewerkt worden. Hoe fijn is het als je na een periode van hard werken even pas op de plaats kunt maken, de tijd aan jezelf, niets moet en alles mag, bijkomen en relaxen. Wat een heerlijkheid!

Helaas vieren trauma’s geen vakantie. Ze zijn er zolang de onverwerkte emoties niet ontladen zijn. Ze zijn er overdag en ’s nachts en waar je ook bent. Mensen met een Post Traumatisch Stress Syndroom weten als geen ander hoe trauma’s aanwezig zijn. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week hard werken om te ‘overleven’. Niet dat je daadwerkelijk 24/7 in een levensbedreigende situatie verkeerd, maar zo ervaart een lijf dat wel. Letterlijk alles kan een potentieel gevaar zijn.

Ook het ontladen van onverwerkte emoties is hard werken. Net zo goed vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week. Het is keihard werken. En dat is precies de reden dat ik altijd op zoek ben naar methodes die dat keiharde werk kunnen ondersteunen en verzachten. Jaren geleden maakte ik kennis met Bachbloesemtherapie. Dokter Bach, een Londense arts, doekte na jaren zijn reguliere praktijk op om de natuur in te gaan op zoek naar planten en bomen die konden helpen bij het uitbalanceren van gemoedstoestanden. Hij was ervan overtuigd, dat de natuur ons alles geeft wat we nodig hebben om onszelf te helen. Uiteindelijk was hij zo gevoelig, dat hij zelf een onbalans in een gemoedstoestand ontwikkelde. Hij trok dan de natuur in en hoefde maar een bloemblaadje op zijn tong te leggen om te weten of dit de plant was, die kon helpen bij het uitbalanceren van juist deze gemoedstoestand. De man moet zijn tijd ver vooruit geweest zijn!

Of zou het zo zijn, dat wij vergeten zijn hoe onze natuur werkt? Zijn wij steeds meer gaan vertrouwen op wat we kunnen maken en bewijzen in plaats van te vertrouwen op onze eigen natuur en die van de aarde. Vertrouwen we nog wel op de wijsheid van ons lichaam? Op de wijsheid van de natuur?

Jaren geleden toen ik nog als dierfysiotherapeut werkte, gebruikte ik Bachbloesem voor dieren met een gedragsprobleem. Soms voor het dier in kwestie en soms voor dier en baasje samen. De resultaten waren verbazend goed. In die tijd was ik zelf nogal een ongeduldig mens en laat er nu precies daarvoor een druppeltje zijn! Geloof het of niet, maar in de doos flesjes die ik kocht, bleek juist dat flesje twee keer in de set aanwezig te zijn…..De hint was duidelijk en het resultaat verbluffend!

En toch hoor ik vaak mensen zeggen: ‘Ja, dat helpt bij mij dus niet!’. En opnieuw rijst dan de vraag of we zover van onze natuur verwijderd zijn geraakt, dat we niet meer op ons eigen lichaam en de natuur vertrouwen en met name denken beter te kunnen worden met behulp van chemische middelen. Waarom helpt bijvoorbeeld Bachbloesemtherapie heel goed bij dieren en werkt het bij sommige mensen helemaal niet?

Een aantal jaren geleden was ik op een congres voor complementaire zorg. Ik volgde daar een workshop over placebo-nocebo. Een placebo is een geneesmiddel dat geen werkzame bestanddelen bevat, maar dat wel lijkt te werken, omdat de gebruiker zelf er van overtuigd is dat het werkt. Het nocebo-effect is een negatief verwachtingseffect en de tegenhanger van het positieve verwachtingseffect dat bekend is als het placebo-effect. Populair gezegd: ‘Angst maakt ziek’. Iemand met autoriteit kan door een ongunstige diagnose te stellen een negatieve verwachting wekken (bron: www.wikipedia.nl)

De effecten van de werking van placebo medicatie wordt door de wetenschap toegeschreven aan de positieve verwachting, die de patiënt heeft van het medicijn. Conditionering van de patiënt, dat wil zeggen hoe we geleerd hebben om te gaan met ziekte en medicijngebruik.  En de ervaring, als er eerder een positieve ervaring plaatsvond, dan zal die ervaring opnieuw optreden in eenzelfde situatie.

Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat het placebo-effect ook daadwerkelijk lichamelijke gevolgen mee brengt. De positieve verwachting, conditionering en ervaring hebben dus waarschijnlijk een effect op de hersenen die er vervolgens voor zorgen dat er een effect in het lichaam optreedt. Bij het placebo-effect komen er lichaamseigen pijnstillende stoffen vrij, die daadwerkelijk in het lichaam zijn waar te nemen. (Bron: www.perfecthealth.nl)
Bij het nocebo-effect werkt dit omgekeerd. Het werkt zo: wanneer een patiënt gelooft dat een medicijn niet goed zal werken, zal de werking van het medicijn minder worden. (Bron: www.benu.nl)

Dit zou zomaar het antwoord op de vraag kunnen zijn, waarom bijvoorbeeld Bachbloesemtherapie bij de ene mens fantastisch helpt en bij de ander helemaal niet. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat het ook nog uitmaakt met welke intentie medicijnen gegeven worden. Wekt de arts een positieve verwachting, dan bleek dit voordelige gezondheidseffecten te veroorzaken. Dit zou ook kunnen verklaren, waarom sommige dieren niet verbeterden op Bachbloesemdruppeltjes. Als de eigenaar van het dier de druppels heeft gegeven met de overtuiging dat het toch niet zal werken, dan kan ook hier het nocebo-effect optreden. Natuurlijk kan het ook zijn, dat de therapeut een onjuiste conclusie heeft getrokken en druppels heeft gegeven voor een gemoedstoestand die in balans was in plaats van voor de gemoedstoestand, die wel uit balans was. Evaluatie van de effecten van een methode zijn daarom belangrijk.

In mijn praktijk werk ik met natuurlijke methodes die het helingsproces kunnen ondersteunen. Bachbloesemtherapie is er daar een van. Een viertal jaar geleden deed ik een schriftelijke cursus aromatherapie. Ik gebruikte de olietjes na deze cursus wel in een aromastone thuis en in de praktijk, maar voelde mezelf onvoldoende geschoold om de olietjes ook echt therapeutisch in te zetten. Dit jaar kwam ik via Chi, leverancier van essentiële oliën, een basiscursus aromatherapie tegen. Tijdens deze cursus moest ik meteen praktisch aan de slag. En zoals dat wel vaker bij mij gebeurt……ik was verkocht! In oktober begin ik, met het certificaat voor de basiscursus op zak, aan de jaaropleiding aromatherapie. Wat een fijne methode om mee te werken en hij ruikt nog lekker ook!

De praktische toepassing beperkt zich tot nu toe nog veelal tot eigen gebruik en de ervaringen zijn fantastisch. Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijk ontspannen slaapt op een druppeltje lavendel- of bergamotolie op een geursteentje? En dat citrusoliën helpen tegen depressiviteit? Dat er essentiële oliën zijn die helpen om trauma’s te verwerken en meer in balans te komen? De natuur geeft ons werkelijk prachtige middelen om ons te helpen met ons helingsproces. Het plan is dan ook om gaandeweg meer essentiële oliën toe te gaan passen in de praktijk. Hoe is nog wat vaag, maar daar gaat de opleiding aromatherapie vast helderheid in brengen!

Liefs, Jolande
Blog aromatherapie flesjes.jpeg

Jolande - 11:34:41 | Een opmerking toevoegen


 

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn