Cranio & Zo nieuwsbrief
In oktober begon dan eindelijk de jaaropleiding aromatherapie. Wat een leuke opleiding! Er gaat werkelijk een wereld voor me open. Dr. Bach zei het ooit zo: 'De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onszelf gezond te houden.' Ik sta iedere dag weer versteld van de kracht van essentiële oliën. Een voorrecht om er nu al dagelijks mee te kunnen werken.
Heb je nog een geurig bak-ideetje nodig voor de kerst? Lees dan snel de hele blog!
2024-12-19
Wat ruikt het lekker!
In de blog van september schreef ik al over de jaaropleiding aromatherapie waarmee ik in oktober zou starten. Daar werd ik zo enthousiast van dat de blogs van oktober en november ervoor moesten wijken! Wat een ongelooflijke mooie manier om de sessies in de praktijk te ondersteunen of beter gezegd om te helpen met het proces van verwerken van emoties en trauma’s, bij het oplossen van blokkades, sterker te staan en nog veel meer issues die ons belemmeren in het leven.
Misschien vraag je jezelf nu af wat er dan zo bijzonder is aan olie. Ellen Wagenaar van de Stichting Wellness & Aromatherapie verwoordt het op haar Facebookpagina als volgt:
‘Essentiële oliën bevatten de levenskracht van een plant: geurmoleculen die diep doordringen in ons lichaam en ons direct verbinden met de plant. Wanneer je deze moleculen inademt, reizen ze via je reukzenuwen naar het limbische systeem in de hersenen, het centrum voor emoties en geheugen.’
De reukzenuw gaat rechtstreeks de hersenen in, dus zonder tussenkomst van de hersenschors. Dat is het gebied in de hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Geurmoleculen slaan dit proces over, waardoor ze dus snel en effectief werken. Dit is ook waarom geur direct in verbinding staat met onze herinneringen en emoties. Zo kan het zijn, dat je bij de geur van kaneel onmiddellijk moet denken aan je oma, die altijd pannenkoeken met kaneelsuiker voor je maakte als je bij haar kwam. Het is niet alleen de geur, die je hersenen bereiken, maar alle natuurlijke aromatisch-chemische bestanddelen van een essentiële olie. Elk bestanddeel heeft zijn eigen effect op de hersenen.
Deze bestanddelen kunnen uiteraard ook opgenomen worden via de huid. Een massage met een olie, verrijkt met één of meer essentiële oliën, zorgt dus voor eenzelfde effect in de hersenen. Mensen met dementie zouden een deel of volledig hun reukvermogen verliezen. Het psychologisch effect vindt dan niet of onvoldoende plaats. Dat is waarom een handmassage wonderen kan doen.
Een essentiële olie bestaat uit heel veel natuurlijke bestanddelen. Zo bestaat de essentiële lavendelolie (Lavendula angustifolia) uit rond de 100 bestanddelen. De belangrijkste bestanddelen zijn linalool en linalyl acetaat. Deze stofjes zijn ook verantwoordelijk voor de geur van lavendelolie.
De geur van lavendel is al synthetisch na te maken met 6 bestanddelen. Een synthetische olie kan dus nooit dezelfde werking hebben als een zuivere, essentiële lavendelolie. Je mist immers minstens 94 bestanddelen! Daarnaast kan de essentie, de levenskracht of Chi, van de plant nooit worden nagemaakt. Synthetische oliën kunnen dus nooit gebruikt worden in de aromatherapie.
Waarom er dan toch synthetische olie wordt gemaakt? Simpelweg omdat het veel goedkoper is. Als je weet, dat er voor een liter essentiële lavendelolie 100 tot 200 kilo nodig is voor een liter olie, dan snap je dat dit nooit een goedkope olie kan zijn.
Daarnaast is de samenstelling van een essentiële olie afhankelijk van meerdere factoren: de hoogte waarop de plant is gegroeid, de bodem, het klimaat, de weersomstandigheden, de oogsttijd en de wijze van destilleren. Dat betekent dat bijvoorbeeld de geur soms net iets meer of minder bloemig kan zijn. Drs. Harmen Rijpkema, auteur van onder andere het ’Aromecum’, zegt hierover: ‘In feite kun je een essentiële olie met wijn vergelijken. Je hebt goede jaren en slechte jaren met verschillen in kleur, geur en inhoudsstoffen dus in kwaliteit’.
Een synthetische olie, dat wil zeggen, de olie waarvan de geur is gemaakt met synthetische bestanddelen, ruikt altijd hetzelfde en ziet er altijd hetzelfde uit. Zij hebben echter geen helende werking en zijn voor de aromatherapie dus onbruikbaar.
30 november bestond Chi 45 jaar, dit vierden ze met een groot congres met verschillende lezingen over aromatherapie. Enthousiast geworden door de basiscursus die ik begin dit jaar bij dit bedrijf volgde, kwam dit als geroepen. Nog voordat ik de jaaropleiding aromatherapie startte, had ik mijn congresticket al besteld!
Tijdens het congres waren er verschillende grootheden op het gebied van aromatherapie die hun kennis deelden tijdens lezingen en workshops. Zo vertelde drs. Harmen Rijpkema over de inzet van aromatherapie bij kinderen. Essentiële oliën zijn veilig in te zetten bij kinderen, mits de dosering wordt aangepast. De gebruiksmogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Maak zelf babybillendoekjes van half lavendel- en half rozenhydrolaat. Of gebruik witte klei in een strooibus in plaats van talkpoeder. Witte klei verzacht, neemt vocht op, neutraliseert zure, irriterende stoffen en helpt de huid te herstellen. Bovendien sluit witte klei de huid niet af, wat wel het geval is bij talkpoeder. Smeer de babybilletjes daarna in met een zelfgemaakte ‘kokoscrème’, door 50 ml kokosolie te smelten en hier 5 druppels lavendel- of tea tree olie aan toe te voegen. Goed roeren en in een potje doen, smeren maar.
Je kunt essentiële olie inzetten bij groeipijnen, overprikkeling, onrustig slapen, hooikoorts etc. De lijst van toepassingen bij kinderen is eindeloos lang.
Wist je trouwens dat moeder en kind bij de geboorte heel licht naar vanille ruiken? Dat is waarom de geur van vanille gekoppeld is aan een gevoel van veiligheid. Reuze goed inzetbaar bij kleine kinderen, maar ook bij mensen met dementie die zich voortdurend onveilig voelen, omdat ze de grip op het leven steeds meer verliezen.
Ook de workshop over de driehoek stress, slapeloosheid en burn out benadrukte de veelzijdige inzet van essentiële oliën nog eens. Zoals ik in het begin van deze blog al schreef, wordt geur verwerkt in het limbische systeem, hetzelfde systeem waar stress wordt verwerkt!
Sinds begin van dit jaar experimenteer ik zelf met essentiële olie. Druppeltjes in de diffuser, huidolie, rollers, balsems, crèmes, etc. Twee drupjes lavendelolie/bergamot in de diffuser of naast je bed op een geursteentje en ik slaap als een blok. In de praktijk zet ik al regelmatig rollers, een soort mini deorollerflesje met amandelolie en essentiële olie, in ter ondersteuning van de behandeling. Ik ben echt onder de indruk van het effect van de olie.
Wist je ook dat dieren heel goed op essentiële olie reageren? Met oud & nieuw voor de deur is het een echte aanrader om een drupje lavendelolie op de zijkant/buitenkant van de honden- of kattenmand te druppen. Doe ook vier druppels Bachbloesem rescue remedy in het drinkwater of geef het rechtstreeks in de bek en de kans op een rustige jaarwisseling voor de beestjes is heel groot.
Heb jij liever iets gemakkelijks zoals een airspray? Dat kan natuurlijk ook! Chi verkoopt de Lavinchi mix, een mix van de essentiële olie van lavendel, mandarijn en zoete marjolein, als airspray, maar ook als olie voor in de diffuser. Een spray-tje of drie in de lucht geeft direct een heerlijke en ontspannende geur. Fijn voor de diertjes in stressvolle situaties als oud & nieuw, maar ook voor jezelf in stressvolle situaties of als je een slechte slaper bent.
Iets lekkers maken voor de kerst? Wat dacht je van een gevulde chocolade-bataat cake met ylang-ylang olie! Kijk voor het recept op: https://www.chi.nl/blog/recept-gevulde-chocolade-bataatcake-met-ylang-ylangolie.
Druppel de kerstmix van Chi in je diffuser en de kerst kan niet meer stuk!
Ik wens iedereen fijne en geurige feestdagen en een relaxed 2025!
Liefs, Jolande
PS: Als je lavendelolie gebruikt om te ontspannen, gebruik dan 1-2 druppels in de diffuser of op een geurblokje. Gebruik je meer druppels dan krijgt lavendelolie een tegengesteld effect en activeert het juist. Voor lavendelolie geldt dus: Less is more!
Meer bak en kook recepten vind je op: https://drive.google.com/file/d/1qzuAtdAm6k2OSqO5lfxfCuyca6rwwUqz/view
Jolande - 13:42:36 | Een opmerking toevoegen