Cranio & Zo

Praktijk voor craniosacraal- & traumatherapie, Bachbloesemtherapie, coaching, mindfulness, helend tekenen en massage

Cranio & Zo nieuwsbrief

Het verwerken van trauma's is hard werken. Daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken. Daarom ben ik altijd op zoek naar methodes die ons helingsproces kunnen ondersteunen. In de blog van september neem ik jullie mee in twee van zulke methodes. 


2024-03-07

Helend tekenen, wat een bijzonder krachtige methode!

In mijn praktijk werk ik veel met trauma, lees onverwerkte emoties. Als er in ons leven té veel, té snel, té plotseling gebeurt en er is ook een vorm van immobiliteit (bijvoorbeeld omdat ik iets had willen zeggen of doen, maar de situatie dit onmogelijk maakte) kan er een trauma ontstaan. Tijdens zo’n stressvolle situatie komt er veel energie vrij, die we door de immobiliteit niet kunnen verbranden. 

Ons lichaam houdt deze emotionele energie voor ons vast in het bindweefsel, zodat we ze op een later moment alsnog kunnen verwerken. Dit moment komt echter vaak niet. Soms herkennen we niet wat ontladen en opgelost wil worden. Soms is het ook te spannend om de ontlading aan te gaan uit angst voor wat er allemaal boven zou kunnen komen.

De emotionele energie, die opgeslagen ligt in het bindweefsel veroorzaakt als het ware ‘bevroren plekken’ in het bindweefsel, waardoor er minder beweging plaats kan vinden en er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Tijdens een sessie craniosacraaltherapie zorgen we samen voor een veilige omgeving en nodig ik, door mijn handen op ‘bevroren plekken’ te leggen, het lichaam als het ware uit om de emotionele energie alsnog te ontladen.

Soms is het nodig om te ervaren wat er in het lichaam ligt opgeslagen. We kunnen dan gebruik maken van Somato Emotional Release of SER. Hierbij gaat het niet om het verhaal van het trauma, dat is geweest en daar veranderen we niets meer aan. Het gaat om wat je voelt in je lichaam of  ‘the felt sense’, zoals Peter Levine het in Somatic Experiencing noemt. Tijdens de sessie leg ik mijn handen op de plek, die ontladen wil worden. Ik vraag de cliënt dan om met de aandacht tussen mijn handen te gaan en te ervaren wat er is in het lichaam. Dit kan dan aanvoelen alsof er bijvoorbeeld een rotsblok of een bal in de borst zit. Het gaat tijdens SER nooit over het trauma zelf, maar altijd over wat je ervaart in het lichaam.

Het komt regelmatig voor dat mensen zo in hun hoofd zitten, dat ze bedenken wat ze voelen of wat ik zou kunnen denken, dat ze zouden moeten voelen. Maar ‘bedenken’ is iets anders dan ‘ervaren/voelen’. Ik miste nog een manier om tot de kern van een probleem te komen, zonder dat je eerst diep in je lichaam moet voelen wat er is.

Vorige maand heb ik de opleiding creatieve therapie afgerond. Wat mij het meeste fascineerde was het onderdeel helend tekenen. Wat een prachtige manier om het onbewuste bewust te maken! Ooit deed ik zelf een sessie, waarbij ik de opdracht kreeg om mezelf te tekenen. ‘Ah!’, dacht ik, ‘dit kan ik!’. Ik was verbaasd over het eindresultaat, want alle verhouding in het lichaam bleken volledig zoek te zijn. Samen met de therapeut bekeek ik de tekening en gingen we hierover in gesprek. Al snel bleek ik precies getekend te hebben waar mijn probleem lag!

Tijdens de opleiding heb ik weer ervaren dat je bent wat je tekent. Wat een fantastische manier om zonder dat je diep naar binnen hoeft te gaan, toch tot de kern van een probleem te kunnen komen.

Ben je nieuwsgierig geworden wat helend tekenen voor jou kan betekenen? Schroom dan niet om een afspraak te maken. Je bent van harte welkom!

En, oh ja, voor helend tekenen hoef je niet mooi te kunnen tekenen, het gaat om wat en hoe je tekent in plaats van of het mooi is.

Liefs, Jolande
Explosion of confetti.jpg

Jolande - 14:47:28 | Een opmerking toevoegen


 

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn